BLOG: VCA, daar heb ik toch niks aan?!

Een nieuw concept, voor IVARBO dan. Noem het een blog, noem het een column, noem het infotainment; we posten iedere maand een stukje zelfgeschreven tekst over actuele en relevante veiligheidsthema’s. Interessant voor u? Ik hoop het. Leuk om te doen? Zeker.

 

Het eerste onderwerp is ons belangrijkste product: VCA.

 

 

 

VCA

Daar heb ik toch niks aan?!

 

“Leuke cursus hoor, maar de meeste onderwerpen kom ik nooit tegen in mijn werk.” We horen het regelmatig na afloop van een VCA cursus. Stratenmakers zitten niet te wachten op het gedeelte over werken op hoogte, dakdekkers niet op elektriciteit. Toch krijg je het allemaal tijdens de VCA cursus. Voor wie dan? Waarom? Is het niet beter een aparte veiligheidscursus te volgen voor stratenmakers of dakdekkers?

 

Nee. Je kunt de VCA cursus het beste zien als een soort basisschool. Daar leer je de basis van rekenen, taal, aardrijkskunde, geschiedenis, etc. De kans bestaat dat je daarna nooit meer de tafel van 9 hoeft op te dreunen of hoeft te vertellen wat de hoofdstad van Drenthe is (Assen). Toch is het goed dit te leren. Het geeft je namelijk een gevoel voor rekenen en topografie, iets waar je zeker iets aan gaat hebben, ook al is de toepassing niet altijd even concreet.

 

En zo is het ook met VCA. Het belangrijkste doel van de VCA cursus is het vergroten van het veiligheidsbewustzijn. Iedereen kan je stapje voor stapje uitleggen hoe je een valharnas aantrekt en waar je je vervolgens kan zekeren, maar het is veel effectiever als je zo bewust met veiligheid bezig bent dat je zelf bedenkt wat de risico’s zijn en wat je daaraan moet doen. En dat gaat het best als je zo veel mogelijk situaties behandelt.

 

Mee eens? Of juist helemaal niet? Laat het ons weten via het contactformulier

 

Joep Koopman

Veiligheidskundige