Gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke Stoffen

Advies bij gevaarlijke stoffen beoordelen

Gevaarlijke stoffen aanwezig in je bedrijf? Dan is het belangrijk om voldoende aandacht te geven aan de gezondheid en veiligheid van medewerkers. Waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen gelden strenge voorschriften en regels om gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen te voorkomen.

De voordelen van veilig werken met gevaarlijke stoffen:

  • Minder ongevallen en verzuim
  • Voorkomen gezondheidsklachten
  • Voldoen aan wet- en regelgeving
  • Goede werkomstandigheden
  • Opent deuren voor nieuwe opdrachtgevers

Advies nodig?

De regels en voorschriften voor het werken met gevaarlijke stoffen kunnen best ingewikkeld zijn en behoorlijk wat tijd kosten. Wij helpen je bij het veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen zodat je alle risico’s en (mogelijke) maatregelen in beeld hebt.

15 jaar ervaring

IVARBO al 15 jaar de beste keuze

Door heel Nederland

Adviseurs in alle provincies

Gevaarlijke-stoffen-arbo-veiligheid

Inventariseren, beoordelen, maatregelen nemen

Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Jaarlijks overlijden ruim 3.000 werknemers voortijdig als gevolg van onveilige en ongezonde omstandigheden op hun werk. En nog veel meer mensen lopen onherstelbare gezondheidsschade op. De meeste slachtoffers vallen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Veel gevaarlijke stoffen zijn direct herkenbaar aan het gevaaretiket op verpakking, maar het gevaar schuilt in meer stoffen dan je denkt; houtstof, dieselrook, kwartsstof, lasrook, verfproducten, meelstof, lak en oplosmiddelen

Bedrijven zijn verplicht om gevaarlijke stoffen te registreren en beoordelen. Er moet onder andere zijn vastgelegd welke blootstelling aan welke gevaarlijke stoffen verwacht kan worden en welke maatregelen worden genomen zodat geen gezondheidsschade ontstaat. Op basis van de arbeidshygienische strategie moeten bronmaatregelen genomen worden (vervangen door een minder schadelijke stof). Als technische en organisatorische maatregelen niet voldoende bescherming geven, kan de werkgever zijn toevlucht nemen tot PBM, zoals ademhalingsbescherming.

Hoe gevaarlijke stoffen beoordelen?

In de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) is een stoffeninventarisatie opgenomen. Als in je bedrijf gevaarlijke stoffen aanwezig zijn dan ben je verplicht om blootstelling zoveel mogelijk te voorkomen. De Nederlandse Arbeidsinspectie hanteert hiervoor het 4 stappen toezicht. De 4 stappen vormen samen het totale pakket aan maatregelen die een werkgever moet hebben uitgevoerd om te voldoen aan de regelgeving. De 4 stappen zijn:

  • Stap 1: Registreer de stoffen en ken de gevaren
  • Stap 2: Beoordeel de risico’s
  • Stap 3: Worden de juiste maatregelen genomen?
  • Stap 4: Borging aanpak gevaarlijke stoffen

De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of alle stappen zijn genomen. Als een inspecteur overtredingen constateert kan hij een waarschuwing geven of een eis opleggen. Bij ernstig gevaar voor de medewerkers zal de inspecteur de werkzaamheden stilleggen en een boeterapport opmaken.

gevaarlijke-stoffen-etiket

Wat zijn CMR-stoffen?

CMR staat voor Carcinogeen (kankerverwekkend), Mutageen (veranderingen in erfelijke eigenschappen inducerend) en/of Reproductie toxisch (schadelijk voor de voortplanting of het nageslacht). Blootstelling aan deze stoffen kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van werknemers.

Het werken met CMR stoffen moet zo veel mogelijk worden vermeden, met name door deze stoffen te vervangen door minder gevaarlijke stoffen. Alleen wanneer met goede argumenten kan worden aangetoond dat toepassing van alternatieven niet mogelijk is, is werken met CMR-stoffen toegestaan. In de ‘aanvullende registratieverplichting CMR-stoffen’ is vastgelegd dat aanvullende informatie moet worden bijgehouden zoals de hoeveelheid van de stof per jaar, het aantal werknemers dat er mee werkt en de maatregelen die getroffen worden om blootstelling tegen te gaan.

‘IVARBO ondersteunt u op het gebied van gevaarlijke stoffen zodat uw medewerkers er veilig en gezond mee werken’

Onze werkwijze

01
De eerste stap is het verzamelen van gegevens over het globale productieproces en de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Er wordt een registratie opgezet van de aanwezige stoffen, onder andere aan de hand van veiligheidsinformatiebladen (VIB).
02
Beoordelen van de blootstelling volgens de geldende normen. Dit kan door middel van een online hulpmiddel zoals de Stoffenmanager of door het uitvoeren van metingen door een arbeidshygiënist.
03
Nemen van maatregelen conform de arbeidshygiënische strategie, dat wil zeggen zoveel mogelijk bij de bron vervangen door een minder schadelijke stof. Als dat niet mogelijk is gerichte afzuiging en ventilatie, de blootstellingsduur en het aantal blootgestelde werknemers beperken en als laatste het verstrekken en gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
04
Borging door de beoordeling regelmatig te herzien, het geven van voorlichting en onderricht aan werknemers en houden van toezicht op de naleving van instructies en voorschriften.

De Stoffenmanager® is een online tool om de risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen in kaart te brengen en de blootstelling daaraan te beoordelen en te beheersen. IVARBO kan u ondersteunen bij het werken met de Stoffenmanager.

Geïnteresseerd?

Bent u op zoek naar advies en ondersteuning op het gebied van gevaarlijke stoffen? Dan bent u aan het juiste adres. Want voor advies, daar hebben wij de juiste mensen voor. IVARBO werkt louter met gedreven professionals. Ieder van hen heeft ruime praktijkervaring en een flinke dosis kennis in hun vakgebied.

Meer weten over wat we voor u kunnen betekenen?

Laat uw telefoonnummer achter en we
nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Het eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Op basis hiervan krijgt u van ons een gedetailleerde offerte.