Een ongevalsonderzoek helpt om om nieuwe arbeidsongevallen te voorkomen. De Arbowet verplicht werkgevers om arbeidsongevallen die hebben geleid tot de dood, blijvend letsel of een ziekenhuisopname, direct aan de Nederlandse Arbeidsinspectie te melden.
Er wordt een ongevalsonderzoek ingesteld, vanaf 1 januari 2023 is een werkgever verplicht om zelf onderzoek te doen na een meldingsplichtig arbeidongeval. Bij ongevallen met dodelijke afloop voert de Arbeidsinspectie wel zelf het onderzoek uit. Dat geldt ook voor zaken waarbij het slachtoffer jonger dan achttien jaar is, waarbij een familielied van de werkgever betrokken is of als de historie van een bedrijf daartoe aanleiding geeft. De werkgever kan ook besluiten om bij een niet-meldingsplichtig ongeval een onderzoek in te stellen.
Een ongevalsonderzoek bestaat uit 4 stappen. Stap 1 is het verzamelen van informatie om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Stap 2 is het analyseren van de verzamelde informatie om het begrijpen hoe, waardoor en/of waarom het ongeval kon plaatsvinden; de directe- en basisoorzaken. Stap 3 is een voorstel voor passende maatregelen die de oorzaken wegnemen. Stap 4 is het omzetten van de maatregelen in een verbeterplan zodat er veiliger en gezonder gewerkt wordt in uw bedrijf. Het onderzoek geeft antwoord op uw vragen. Tenminste als het onderzoek door een deskundige expert wordt uitgevoerd.