Safety Culture Ladder

Safety Culture Ladder

Verbeter de veiligheidscultuur met de Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder (SCL), ook wel: “de Veiligheidsladder”, is een methode om het veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag in je bedrijf te verbeteren. De nadruk ligt daarbij op de veiligheidscultuur. Het doel is bewust veilig te werken en het aantal onveilige situaties binnen je bedrijf terug te dringen. Opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid Bouw (GCVB) hebben onderschreven, eisen de Safety Culture Ladder in aanbestedingen of contracten.

De voordelen van SCL certificering:

  • Minder ongevallen en verzuim
  • Sterke veiligheidscultuur
  • Betere concurrentiepositie
  • Beter imago
  • Opent deuren voor nieuwe opdrachtgevers

Advies nodig?

Wij zijn de partner in certificering voor de Safety Culture Ladder. Wij ondersteunen en adviseren bij de zelfbeoordeling, GAP-analyse of een actieplan zodat de externe audit vlekkeloos verloopt.

15 jaar ervaring

IVARBO al 15 jaar de beste keuze

Door heel Nederland

Adviseurs in alle provincies

Advies bij halen Safety Culture Ladder

Wat is de Safety Culture Ladder?

De Safety Culture Ladder (SCL) is ontstaan als initiatief van ProRail om veiligheidscultuur te meten en te verbeteren. In de jaren 90 ontwikkelde ProRail de Veiligheidsladder. De Veiligheidsladder groeide in populariteit en werd in 2010 overgenomen door het Nederlandse Normalisatie-instituut (NEN), wat leidde tot bredere acceptatie en toepassing in diverse sectoren. Om de focus op veiligheidscultuur te benadrukken, werd de naam later gewijzigd naar de Safety Culture Ladder (SCL).

De Safety Culture Ladder heeft 4 verschillende producten. Er kan gekozen worden voor de SCL Original, waarbij ieder jaar een volledige audit plaatsvindt, of de Approved Self Assesment waarbij door middel van een tweejaarlijkse steekproef een statement wordt afgegeven. De verschillende producten zijn:

  • SCL Original – Safety Culture Ladder, er vindt ieder jaar een 100% audit plaats. Het certificaat is 3 jaar geldig.
  • SCL – Bij certificering ontvang je een SCL certificaat voor een periode van 3 jaar, waarbij ieder jaar een opvolgingsaudit (40%) wordt uitgevoerd.
  • SCL Light – Na de eerste beoordelingsaudit (40%) wordt er een statement uitgegeven die 3 jaar geldig is. De opvolgingsaudit volgt op het actieplan en hierbij wordt ook een project bezocht. Je ontvangt geen certificaat, maar een statement.
  • Approved Self Assessment – Bij de Self Assessment krijg je een SAQ Statement. Vervolgens vindt er in de opeenvolgende 2 jaren een check plaats om dit statement te verlengen. Je ontvangt geen certificaat.

‘IVARBO begeleidt en adviseert u tijdens het hele proces en zorgt dat ook de audit door de certificerende instelling vlekkeloos verloopt.’

Onze werkwijze bij Safety Culture Ladder certificering

Advies en ondersteuning bij de Safety Culture Ladder

Onze aanpak bestaat uit de volgende stappen:

01
We beginnen met een nulmeting van de bestaande situatie in uw bedrijf. Het resultaat van deze inventarisatie vergelijken we met de eisen uit het Handboek Safety Culture Ladder. Zo wordt duidelijk wat er voor uw bedrijf gedaan moet worden.
02
De tweede stap is het uitvoeren van een zelfbeoordeling via de Self Assessment Questionnaire (SAQ). Deze wordt uitgezet binnen uw organisatie en bevat een aantal vragen over de veiligheidscultuur binnen het bedrijf. Van belang is het aantal respondenten dat nodig is voor een realistisch beeld.
03
In de volgende stap stellen wij een GAP analyse op waarmee een vergelijking wordt gemaakt tussen de bestaande en de gewenste situatie op het gebied van veiligheidscultuur. Wij zorgen dat de GAP analyse voldoet aan de eisen die het Handboek hieraan stelt.
04
Op basis van de GAP analyse stellen wij een actieplan voor u op. Hierin wordt beschreven welke acties de organisatie neemt om de veiligheids- en gezondheidscultuur naar een hoger niveau te brengen. De uitkomsten van de zelfbeoordeling, GAP analyse en actieplan worden door ons gepresenteerd aan de organisatie (zowel directie als medewerkers), om bewustwording en draagvlak te creëren binnen de organisatie.
05
De laatste stap is de certificeringsaudit die wordt uitgevoerd door een onafhankelijk, geaccrediteerd certificeringsbureau. Deze instelling controleert of uw organisatie aan alle eisen van de Safety Culture Ladder voldoet. Zo ja, dan wordt uw bedrijf SCL gecertificeerd en krijgt u het certificaat.

Onze werkwijze heeft zich bewezen tijdens de honderden certificeringstrajecten die wij begeleidt hebben. Wij zijn de partner in Safety Culture Ladder certificering en kunnen u volledig ontzorgen met advies en cursussen tot aan het keuren van arbeidsmiddelen. Bent u geïnteresseerd? Wacht dan niet langer en vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Ons team staat voor u klaar
Veelgestelde vragen

Wat is de Veiligheidsladder/Safety Culture Ladder (SCL)?

De Safety Culture Ladder (voorheen Veiligheidsladder) is een beoordelingsmethode, oorspronkelijk ontwikkeld door ProRail en later overgenomen door NEN. Het doel is het meten van het veiligheidsbewustzijn en veilig gedrag in bedrijven, met een specifieke nadruk op de veiligheidscultuur.

De SCL (Safety Culture Ladder) bestaat uit vijf niveaus, genummerd van 1 tot 5. Elk niveau vertegenwoordigt een fase van veiligheidsontwikkeling binnen een bedrijf. De positie van een bedrijf op de SCL wordt bepaald door het hoogste niveau waarop het bedrijf aan de gestelde eisen voldoet. Dit certificeert de inzet voor veiligheid en cultuurverbetering.

Hoe behaal je een trede op de Veiligheidsladder?

Het bereiken van een hogere trede op de Safety Culture Ladder vergt een grondig implementatie- en certificatieproces, dat afhangt van de gekozen certificatievorm. Er zijn verschillende opties beschikbaar, variërend van een door de organisatie goedgekeurde zelfevaluatie (ASA) tot een volledige certificatie volgens SCL Original.

Het proces begint met het vaststellen van een ambitieniveau (welke trede wil de organisatie bereiken?). Daarna volgt de beoordeling van de huidige veiligheidscultuur binnen de organisatie, waarvoor hulpmiddelen zoals de Self Assessment Questionnaire (SAQ) en een GAP-analyse beschikbaar zijn. Vervolgens worden ontwikkelingsstappen vastgelegd in een Plan van Aanpak en wordt een projectteam samengesteld.

Ten slotte omvat het proces de uitvoering van de geplande veranderingen (Plan van Aanpak) en de voorbereiding van de audit. Optioneel kunnen een tweede zelfevaluatie (SAQ) of een pre-audit worden uitgevoerd. De eigenlijke certificatie-audit bepaalt of de organisatie in aanmerking komt voor het certificaat.

Voor wie is de Safety Culture Ladder bedoeld?

De Safety Culture Ladder is zo ontworpen dat het toepasbaar is voor alle type en soorten bedrijven. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen opdrachtgevers, opdrachtnemers of leveranciers.

Safety-culture-ladder-scl-ivarbo

Meer weten over wat we voor u kunnen betekenen?

Laat uw telefoonnummer achter en we
nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Het eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Op basis hiervan krijgt u van ons een gedetailleerde offerte.