Safety Culture Ladder
Verbeter de veiligheidscultuur met de Safety Culture Ladder
De Safety Culture Ladder (SCL), ook wel: “de Veiligheidsladder”, is een methode om het veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag in je bedrijf te verbeteren. De nadruk ligt daarbij op de veiligheidscultuur. Het doel is bewust veilig te werken en het aantal onveilige situaties binnen je bedrijf terug te dringen. Opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid Bouw (GCVB) hebben onderschreven, eisen de Safety Culture Ladder in aanbestedingen of contracten.
De voordelen van SCL certificering:
Advies nodig?
Wij zijn de partner in certificering voor de Safety Culture Ladder. Wij ondersteunen en adviseren bij de zelfbeoordeling, GAP-analyse of een actieplan zodat de externe audit vlekkeloos verloopt.
‘IVARBO begeleidt en adviseert u tijdens het hele proces en zorgt dat ook de audit door de certificerende instelling vlekkeloos verloopt.’
Onze werkwijze heeft zich bewezen tijdens de honderden certificeringstrajecten die wij begeleidt hebben. Wij zijn de partner in Safety Culture Ladder certificering en kunnen u volledig ontzorgen met advies en cursussen tot aan het keuren van arbeidsmiddelen. Bent u geïnteresseerd? Wacht dan niet langer en vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.
Ons team staat voor u klaar
Veelgestelde vragen
Wat is de Veiligheidsladder/Safety Culture Ladder (SCL)?
De Safety Culture Ladder (voorheen Veiligheidsladder) is een beoordelingsmethode, oorspronkelijk ontwikkeld door ProRail en later overgenomen door NEN. Het doel is het meten van het veiligheidsbewustzijn en veilig gedrag in bedrijven, met een specifieke nadruk op de veiligheidscultuur.
De SCL (Safety Culture Ladder) bestaat uit vijf niveaus, genummerd van 1 tot 5. Elk niveau vertegenwoordigt een fase van veiligheidsontwikkeling binnen een bedrijf. De positie van een bedrijf op de SCL wordt bepaald door het hoogste niveau waarop het bedrijf aan de gestelde eisen voldoet. Dit certificeert de inzet voor veiligheid en cultuurverbetering.
Hoe behaal je een trede op de Veiligheidsladder?
Het bereiken van een hogere trede op de Safety Culture Ladder vergt een grondig implementatie- en certificatieproces, dat afhangt van de gekozen certificatievorm. Er zijn verschillende opties beschikbaar, variërend van een door de organisatie goedgekeurde zelfevaluatie (ASA) tot een volledige certificatie volgens SCL Original.
Het proces begint met het vaststellen van een ambitieniveau (welke trede wil de organisatie bereiken?). Daarna volgt de beoordeling van de huidige veiligheidscultuur binnen de organisatie, waarvoor hulpmiddelen zoals de Self Assessment Questionnaire (SAQ) en een GAP-analyse beschikbaar zijn. Vervolgens worden ontwikkelingsstappen vastgelegd in een Plan van Aanpak en wordt een projectteam samengesteld.
Ten slotte omvat het proces de uitvoering van de geplande veranderingen (Plan van Aanpak) en de voorbereiding van de audit. Optioneel kunnen een tweede zelfevaluatie (SAQ) of een pre-audit worden uitgevoerd. De eigenlijke certificatie-audit bepaalt of de organisatie in aanmerking komt voor het certificaat.
Voor wie is de Safety Culture Ladder bedoeld?
De Safety Culture Ladder is zo ontworpen dat het toepasbaar is voor alle type en soorten bedrijven. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen opdrachtgevers, opdrachtnemers of leveranciers.