Expert op het gebied van veilig en gezond werken
MVK opleiding Middelbare Veiligheidskunde
De MVK opleiding Middelbare Veiligheidskunde (Hobéon-SKO gecertificeerd) stoomt je klaar om een expert te worden op het gebied van veilig en gezond werken. Je leert over de belangrijkste arbeidsrisico’s en wettelijke regels en krijgt praktische tips en vaardigheden die je helpen om je taken goed uit te voeren. Je leert over diverse veiligheidsonderwerpen zoals de RI&E, machineveiligheid, gevaarlijke stoffen, psychosociale arbeidsbelasting, veiligheidscultuur en wet- en regelgeving. Ook ontwikkel je vaardigheden die je als toekomstige veiligheidskundige nodig hebt zoals adviseren, rapporteren en presenteren. De MVK opleiding Middelbare Veiligheidskunde wordt verzorgd door Arbode.
100% van de klanten beveelt ons aan
Ons team staat voor u klaar
Veelgestelde vragen
Wat doet een Veiligheidskundige?
Als MVK’er draait alles om veiligheid. Je inventariseert en beoordeeld gevaren en risico’s, bedenkt en voert maatregelen uit om deze te beheersen. En je controleert of deze maatregelen echt helpen. Je kijkt naar:
- Wat zijn de gevaren?
- Welke risico’s zijn bekend in dit bedrijf of deze branche?
- Wat kan er nog meer misgaan?
- Welke fouten kunnen mensen maken?
Als Middelbare Veiligheidskundige werk je op de werkvloer. Je kent de wetten en regels goed en je zorgt dat de veiligheidstaken goed geregeld zijn. Je geeft advies en werkt samen met andere experts op het gebied van arbeidsomstandigheden.
Wat is MVK?
MVK staat voor Middelbare Veiligheidskunde. Tijdens de opleiding leer je over verschillende veiligheidsonderwerpen, zoals wet- en regelgeving, gevaarlijke stoffen, machineveiligheid, psychosociale arbeidsbelasting en veiligheidscultuur. Deze opleiding vormt de basis voor een carrière als professioneel Veiligheidskundige en kan de opstap zijn naar HVK (Hogere Veiligheidskunde).
Hoe lang duurt de opleiding MVK?
De opleiding wordt in 6 maanden gegeven en is opgebouwd uit 6 modulen. Gedurende de 6 maanden is er één lesdag per week (met uitzondering van vakanties). Vervolgens wordt een scriptie geschreven, welke wordt verdedigd voor een examencommissie.
Wat is de minimale vooropleiding?
De minimale vooropleiding om deel te kunnen nemen aan de opleiding MVK is een MBO4-diploma. Is deze niet aanwezig? Dan kunt een onafhankelijk assessment ondergaan bij een gerenommeerd HRM-bureau (Human Resources Management-bureau) waarbij uw werk- en denkniveau op NLQF/EQF niveau 4 (MBO-niveau 4) wordt vastgesteld. Controleer vooraf bij het HRM-bureau of de partij voldoet aan de NLQF/EQF.
Wat is de studiebelasting van de opleiding MVK?
De studiebelasting van de MVK opleiding Middelbare Veiligheidskunde is ongeveer 16-18 uur per week. Deze bestaat uit:
- Bijeenkomsten (120 uren)
- Zelfstudie (180 uur)
- Praktijkopdrachten (90 uur)
- Afstudeertraject (200 uur)
Wat kan ik na het afronden van de opleiding MVK?
Als je de MVK opleiding Middelbare Veiligheidskunde hebt afgerond, ben je het interne en externe aanspreekpunt voor veilig en gezond werken in een bedrijf. Ook motiveer en faciliteer je veilig en gezond werken binnen je organisatie. Daarnaast ben je een bekwaam gesprekspartner en adviseur op het gebied van veiligheidsvraagstukken. Enkele voorbeelden van taken zijn:
- Het (mede) uitvoeren van een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E)
- Het informeren en adviseren van de directie en eventuele OR, over de te nemen maatregelen
- Het opstellen van veiligheidsrapportages, procedures en werk- en veiligheidsinstructies
- De te nemen maatregelen uitvoeren
- Het coördineren van veiligheidstaken op de werkvloer
- Inspecteren én controleren van het veiligheidsbeleid
- Het geven van voorlichting en instructie (denk aan het geven van bijvoorbeeld een toolbox)
- Het uitvoeren van ongevalanalyses
- Auditen
Welke functies kan ik doen met de opleiding MVK?
Middelbaar veiligheidskundige, auditor, QHSE-coördinator, KAM-coördinator of (zelfstandig) adviseur op het gebied van veilig en gezond werken. Het MVK diploma kan de opstap zijn naar de HVK opleiding Hogere Veiligheidskunde, het is dan wel vereist dat je aantoonbaar minimaal hbo-werk en denkniveau hebt.
Wat is het verschil tussen de MVK opleiding en HVK opleiding?
De MVK opleiding Middelbare Veiligheidskunde is gericht op operationele veiligheidsaspecten op MBO-niveau. MVK’ers zijn bezig met operationele veiligheidspraktijken.
De HVK opleiding Hogere Veiligheidskunde is op HBO-niveau en gaat in op strategische en tactische veiligheidsvraagstukken. HVK’ers ontwikkelen, implementeren en beheren veiligheidsbeleid. Het verschil ligt in het opleidingsniveau en de verantwoordelijkheid: MVK’ers werken op uitvoerend niveau, terwijl HVK’ers op managementniveau werken en meer veiligheidsbeleid vormgeven.
Wat zijn de kosten van de MVK opleiding?
€5.500,- exclusief 21% BTW en zelf aan te schaffen literatuur (o.a. Praktijkgids Arbeidsveiligheid), inclusief examenkosten en catering.
Hoe lang is een MVK diploma geldig?
Een MVK diploma is onbeperkt geldig.