Keuren gereedschap en arbeidsmiddelen
Veilig en betrouwbaar gereedschap, arbeidsmiddelen en brandblusmiddelen
Laat je gereedschap, machines en andere arbeidsmiddelen regelmatig keuren zodat je erop kunt vertrouwen en voorkom ongevallen. Onze gediplomeerde keurmeesters voeren keuringen uit door het hele land. We keuren op locatie en komen naar u toe, zodat u zich kunt blijven richten op de dagelijkse bedrijfsvoering. Daarom keuren wij uw gereedschap ook op zaterdagen.
‘Wij keuren gereedschap en andere arbeidsmiddelen, ook op zaterdag!’
Gereedschap keuren?
Met IVARBO kiest u voor:
- Vaste prijzen: een vast bedrag per te keuren arbeidsmiddel
- Een gebruiksvriendelijke webportal met keuringsrapporten
- Een seintje wanneer de keuringsdatum verloopt
- Reparatie en onderhoud van defecte arbeidsmiddelen
- Voldoen aan wet- en regelgeving en eisen van de VCA
- Eén partner voor al uw certificeringen, cursussen en keuringen
15 jaar ervaring
IVARBO al 15 jaar de beste keuze
Door heel Nederland
Keurmeesters in alle provincies
Keuren gereedschap – verschillende keuringen
Waarom gereedschap keuren?
Veilig en betrouwbaar gereedschap, arbeidsmiddelen en brandblusmiddelen
Gereedschap, machines en andere arbeidsmiddelen slijten bij gebruik. Om erop te kunnen vertrouwen is het van belang om regelmatig het gereedschap te keuren. Niet alleen voor de veiligheid van de gebruiker van het arbeidsmiddel, maar ook om tijdsverlies door een defect arbeidsmiddel te voorkomen en de levensduur te verlengen. Het keuren van arbeidsmiddelen is wettelijk verplicht en een eis voor de VCA certificering. Gereedschap keuren is dus een investering in mens en machine.
Artikel 7.4a van het Arbobesluit verplicht de werkgever om arbeidsmiddelen regelmatig te laten keuren. Met welke regelmaat een keuring moet plaatsvinden is niet opgenomen in het Arbobesluit, dat is terug te vinden in diverse normen. De VCA verplicht om arbeidsmiddelen minimaal eens per jaar te keuren. Ook in de NEN 3140 is een keuringsfrequentie vastgelegd.
Een keuring moet worden uitgevoerd door een deskundige persoon of instelling. In artikel 7.4a lid 6 Arbobesluit staat dat schriftelijke bewijsstukken van de uitgevoerde keuringen aanwezig moeten zijn en desgevraagd aan de toezichthouder getoond kunnen worden.
Brandblusmiddelen kunnen minder betrouwbaar worden door scheuren in slangen, afnemen van de druk of de kwaliteit van de blussstof. In het stilstaande water van een brandslang kunnen legionellabacteriën zich verspreiden. In het Bouwbesluit is opgenomen dat alle draagbare en verrijdbare blustoestellen minimaal één keer in de twee jaar moeten worden gekeurd. Bij brandslanghaspels moet eens per jaar een controle worden uitgevoerd.
Elektrisch gereedschap keuren
Elektrische arbeidsmiddelen worden geïnspecteerd volgens de NEN 3140. Het doel van deze inspecties is om gebreken te ontdekken die zich na ingebruikname kunnen voordoen en gevaar kunnen opleveren. Elektrische arbeidsmiddelen zijn bijvoorbeeld:
- Elektrisch gereedschap 230v en 400v
- Haspels en verlengsnoeren 230v en 400v
- Keuken-, huishoudelijke- en audioapparaten
- Verplaatsbare elektrische apparaten en machines
- Vaste elektrische apparaten en machines
- Bouwlampen en andere verplaatsbare lampen
Brandblusmiddelen keuren
Brandblusmiddelen worden geïnspecteerd volgens de NEN 2559. Dit wordt geëist door de Wet Milieubeheer en het Bouwbesluit 2012. Bovendien eisen ook veel verzekeringsmaatschappijen dat aan de norm wordt voldaan. Het doel van deze inspecties is om gebreken te ontdekken zoals corrosie van de brandblusser en slang en de druk en inhoud van de brandblusser. Het gaat hier om draagbare blustoestellen (tot 20 kilogram), zoals:
- Poederblussers van 1 t/m 12 kg
- Schuimblussers / Watermistblussers van 2 t/m 9 liter
- CO2 (koolzuursneeuw) blussers van 2 en 5 kg
Andere relevante normen zijn:
- NEN 2659 (verrijdbare blustoestellen)
- NEN 671-3 (brandslanghaspels
- NEN 1594 (droge blusleidingen)
Ladders en trappen keuren
Draagbaar klimmaterieel zoals ladders en trappen worden geïnspecteerd volgens NEN 2484. Het doel van deze inspecties is om gebreken te ontdekken die zich na ingebruikname kunnen voordoen en gevaar kunnen opleveren.
De ladders behoren tot risicovolle arbeidsmiddelen. De oorzaken hiervan zijn onder andere:
- Slijtage
- Vervorming
- Scheurvorming
- Verbindingen
Rolsteiger keuren
Rolsteigers worden geïnspecteerd volgens NEN 1004. Alle belangrijke onderdelen van de rolsteiger zijn hier in opgenomen zoals, frames, zwenkwielen, leuningen en diagonalen, vloeren, de randbeveiliging en de uitzetpoten. Het doel van deze inspecties is om gebreken te ontdekken die zich na ingebruikname kunnen voordoen en gevaar kunnen opleveren.
Wij keuren geen vast opgebouwde of onderdelen van vast opgebouwde steigers.
Valbeveiliging keuren
Valbeveiligingen worden geïnspecteerd volgens NEN 360, 361 & 365. Het doel van deze inspecties is om gebreken te ontdekken die zich na ingebruikname kunnen voordoen en gevaar kunnen opleveren. verminderen.
Valbeveiligingen die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld:
- Harnasgordels
- Karabijn en veiligheidshaken
- Lijnklemmen en meelopers
- Mobiele ankerpunten
- Valstop- en bandrolautomaat
- Vang- en Veiligheidslijnen
- Dakrandbeveiliging
Hijs- en hefmiddelen keuren
Hijs- en hefmiddelen worden geïnspecteerd volgens NEN 818. Het doel van deze inspecties is om gebreken te ontdekken die zich na ingebruikname kunnen voordoen en gevaar kunnen opleveren.
Hijs- en hefmiddelen die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld:
- Kettingwerk
- Takels, lieren en loopkatten
- Heftafels
- Hijsbanden
- Hijsklemmen
- Touw en Hijskabels
- Pallettrucks (pompwagens)
- Krikken
- Haken
- Staalkabels
Intern transport keuren
Interne transportmiddelen worden geïnspecteerd op basis van een lijst van veiligheidspunten. Het doel van deze inspecties is om gebreken te ontdekken die zich na ingebruikname kunnen voordoen en gevaar kunnen opleveren.
Interne transportmiddelen zijn bijvoorbeeld:
- Heftrucks
- Reachtrucks
- Pallettrucks
- Stapelaars
- Veegmachines
- Andere mobiel interne transportmiddelen
Meer weten over wat we voor u kunnen betekenen?
Laat uw telefoonnummer achter en we
nemen zo snel mogelijk contact met u op:
Het eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Op basis hiervan krijgt u van ons een gedetailleerde offerte.