

‘Wij helen bij het voorbereiden op noodsituaties en calamiteiten‘
Ons team staat voor u klaar
Veelgestelde vragen
Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
Het bedrijfsnoodplan is niet letterlijk in de Arbowet opgenomen. In Artikel 15 Arbowet is wel opgenomen dat bedrijfshulpverleners zijn opgeleid en uitgerust, er voldoende zijn aangewezen en ze voldoende zijn georganiseerd om hun taken naar behoren uit te kunnen voeren. Om dat waar te kunnen maken als werkgever is een bedrijfsnoodplan onmisbaar. Indirect is een bedrijfsnoodplan dus wel degelijk verplicht. Het maakt niet uit of je een klein bouwbedrijf bent of een grote multinational, want met een bedrijfsnoodplan kan bedrijfsschade en menselijk leed zoveel mogelijk beperkt worden.
Wat zijn de gevolgen als ik geen bedrijfsnoodplan heb?
Er kan minder adequaat gereageerd wordt bij calamiteiten, dit kan letsel, bedrijfsschade en zelf de dood tot gevolg hebben. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of bedrijven zich aan de arbeidsomstandighedenwet houden. Er wordt onder andere gecontroleerd of de bedrijfshulpverlening (BHV) goed is geregeld. Zonder een bedrijfsnoodplan, voldoet een bedrijf niet aan de eisen uit Artikel 15 van de Arbowet. Hiervoor kunnen boetes opgelegd worden.
Moet een bedrijfsnoodplan actueel zijn?
Het is van belang dat de informatie in het bedrijfsnoodplan actueel en juist is, bij een calamiteit telt iedere seconde. Bij de volgende situaties moet het bedrijfsnoodplan in ieder geval nagelopen en waar nodig aangepast:
– Bouwkundige wijziging: aanpassen van ontruimingsplattegronden, verzamelplaatsen en vluchtroutes?
– Personele wijzigingen: zijn contactgegevens en verantwoordelijken nog juist vermeld?
– Wijzigingen in activiteiten of processen: hebben nieuwe werkwijzen dezelfde risico’s als de oude?