Ontruimingsoefening

Ontruimingsoefening-BHV-IVARBO

Ontruimingsoefening

Praktische ontruimingsoefening

Een ontruimingsoefening is belangrijk om de bedrijfsnoodorganisatie voor te bereiden op een calamiteit of incident. Van een ontruimingsoefening leer je als organisatie veel, zijn de BHV’ers voldoende opgeleid en uitgerust? Werkt de theorie ook daadwerkelijk als deze in de praktijk wordt toegepast? Zijn de vluchtwegen bereikbaar? Daarom is het regelmatig houden van ontruimingsoefeningen waardevol. Wij adviseren om minimaal één keer per jaar een ontruimingsoefening te houden.

Tijdens de ontruimingsoefening wordt aan de hand van een of meerdere scenario’s de procedures getest die in het bedrijfsnoodplan zijn vastgelegd. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk, afhankelijk van welke het beste bij de organisatie past. Ook een combinatie van scenario’s is mogelijk.

IVARBO. Aangenaam.
Al ruim 15 jaar dé beste keuze.

‘Bij het organiseren van een ontruimingsoefening helpen en adviseren wij je graag, van voorbereiding tot evaluatie.’

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Bij een ontruimingsoefening?

Alles. IVARBO kan u helpen en adviseren bij het houden van een ontruimingsoefening. Onze kracht is dat wij niet alleen ontruimingsoefeningen houden maar ook BHV cursussen verzorgen, bedrijfsnoodplannen en ontruimingsplattegronden opstellen. Zo kunnen wij je vanuit meerdere invalshoeken adviseren.

Soorten ontruimingsoefeningen:

01
Table-top oefening. Aan de hand van een ontruimingsplattegrond wordt het gebouw weergegeven en scenario's doorlopen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken waar welke blusmiddelen hangen en waar nooduitgangen zitten. Geschikt voor een beginnende, onervaren bedrijfsnoodorganisatie.
02
Fysieke ontruiming, datum en tijdstip vooraf aangekondigd - Voorafgaand aan deze oefening is er een voorbespreking met de organisator van de oefening. Er worden zoveel mogelijk details besproken en de ontruiming wordt uitgevoerd onder leiding van een instructeur. Geschikt voor een beginnende, onervaren bedrijfsnoodorganisatie (die een table-top oefening met succes hebben gevolgd).
03
Fysieke ontruiming, onaangekondigd. De ontruimingsoefening wordt zonder voorbespreking uitgevoerd. Een aantal personen binnen de organisatie zijn op de hoogte, voor het meerendeel van de organisatie wordt de oefening onverwachts gestart. De oefening is volledig in handen van de BHV-organisatie. Het inzetten van een lotusslachtoffer behoort tot de mogelijkheden.
04
Fysieke ontruiming met hulpdienst, wel of niet aangekondigd. Gelijk aan de oefening onder 3, echter wordt de oefening samen met hulpdiensten, bijvoorbeeld de brandweer, gehouden.

Ons team staat voor u klaar
Veelgestelde vragen

Is een ontruimingsoefening verplicht?

Een ontruimingsoefening is niet letterlijk in de Arbowet opgenomen. In Artikel 15 Arbowet is wel opgenomen dat bedrijfshulpverleners zijn opgeleid en uitgerust, er voldoende zijn aangewezen en ze voldoende georganiseerd zijn om hun taken naar behoren uit te kunnen voeren. Om dat waar te kunnen maken als werkgever is het houden van een ontruimingsoefening onmisbaar. Indirect is een ontruimingsoefening dus wel degelijk verplicht. De ISO 14001 bevat een normeis die het houden van een ontruimingsoefening verplicht stelt.

Hoe vaak moet je een ontruimingsoefening houden?

Zo vaak als nodig is. Het hangt af van de complexiteit van het gebouw, de organisatie en de risico’s (uit de RI&E). Maar ook uit evaluaties van oefeningen komt naar voren of de bedrijfsnoodorganisatie voldoende toegerust is en ervaring heeft om adequaat op te kunnen treden bij een calamiteit of incident. Een onervaren of beginnende BHV-organisatie (bijvoorbeeld na veel wisselingen in het medewerkersbestand) heeft meer oefening nodig dan een ervaren, op elkaar ingespeelde organisatie. Wij adviseren om jaarlijks een ontruimingsoefening te houden, dan wordt de kennis van BHV’ers in ieder geval opgefrist.

Meer weten over wat we voor u kunnen betekenen?

Laat uw telefoonnummer achter en we
nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Het eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Op basis hiervan krijgt u van ons een gedetailleerde offerte.