VCU

VCU certificering

Advies bij behalen VCU certificering

VCU staat voor VCU staat voor Veiligheid en Gezondheid (VG) Checklist Uitzendkrachten. Met VCU certificering toon je als uitzendorganisatie aan dat je veilig en gezond werken belangrijk vindt. Met VCU certificering verbeter je de veiligheidscultuur en is de kans op een arbeidsongeval, verzuim of materiele schade kleiner.

De voordelen van VCU certificering:

  • Minder ongevallen en verzuim
  • Hoger veiligheidsbewustzijn
  • Betere concurrentiepositie
  • Beter imago
  • Opent deuren voor nieuwe opdrachtgevers

Advies nodig?

Wij zijn de partner in VCU certificering en kunnen je volledig ontzorgen met advies tot aan een VCA cursus. Wij zetten op praktische wijze een VCU handboek op en bereiden je bedrijf voor zodat de externe audit vlekkeloos verloopt.

15 jaar ervaring

IVARBO al 15 jaar de beste keuze

Door heel Nederland

Adviseurs in alle provincies

Advies bij behalen VCU certificaat

Wat is VCU Certificering?

Met VCU certificering leg je de basis om elke dag veilig en gezond te werken bij een uitzendbureau. De VCU-norm is in 1998 geïntroduceerd als een aanvulling op de VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers)-norm. VCA richt zich op aannemers en bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met verhoogde veiligheidsrisico’s. VCU is specifiek ontworpen voor uitzendorganisaties. De norm valt onder het beheer van de SSVV. In 2011 is de laatste VCU-checklist in gebruik genomen; de VCU 2011/05.

Het belangrijkste doel van de VCU-norm is ervoor te zorgen dat uitzendorganisaties voldoen aan specifieke eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid, zodat ze gekwalificeerd personeel kunnen leveren aan bedrijven die werken met verhoogde veiligheidsrisico’s zoals in de petrochemische industrie, de bouw en de metaalindustrie.

Waarom VCU certificering?

VCU certificering legt de basis in een uitzendbureau om iedere dag uitzendkrachten weer veilig en gezond te laten werken. In de checklist zijn eisen opgenomen waar je als bedrijf aan moet voldoen. Het doel is dat uitzendkrachten veilig en gezond bij inleners kunnen werken en daarmee het aantal ongevallen en verzuim te verminderen. De regels richten zich op de werkplek, bewustzijn, risicobeheer, noodsituaties, gezondheid, incidenten en PBM. Het VCU-certificaat wordt vaak verplicht gesteld door opdrachtgevers. Het VCU certificaat mag alleen worden afgegeven door een erkende certificatie-instelling.

Voor wie is VCU certificering bedoeld?

VCU certificering is voor organisatie die bemiddelen in risicovol werk of werk in een risicovolle omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderhouds- en constructiewerkzaamheden op bouwterreinen, of in fabrieken en werkplaatsen. In de volgende branches wordt een VCU-certificaat veel gevraagd door opdrachtgevers:

  • Elektrotechniek
  • Werktuigbouwkunde
  • Bouwkunde
  • Steigerbouw
  • Industrieel reinigen
  • Transport
  • Civiele techniek
  • Inspectie
  • e.d.

Wat is het verschil tussen VCA en VCU?

VCA certificering richt zich op aannemers en bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met verhoogde veiligheidsrisico’s. VCU is specifiek ontworpen voor uitzendorganisaties. De inlener moet het gezag en toezicht over uitzendkrachten hebben. Heb je als bedrijf zelf het gezag en toezicht, dan heb je geen VCU, maar VCA certificering nodig. VCU is bedoeld voor het uitzenden van uitzendkrachten en niet voor payrolling.

Hoe lang is een VCU bedrijfscertificaat geldig?

3 jaar, zolang je aan de eisen van de checklist blijft voldoen. Ieder jaar jaar voert de certificerende-instelling een tussentijdse audit uit om dit te controleren. Na 3 jaar volgt een hercertificering. Je kunt de geldigheidsduur van een VCU certificaat controleren in het Centraal Certificaten Register. Een certificaat is alleen geldig als het geregistreerd staat in dit register!

Wat is VIL-VCU?

VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden) is een persoonscertificering voor personen die binnen een uitzendbureau werkzaam zijn. Met het diploma toon je aan over de basiskennis te beschikken over veiligheid, gezondheid en milieu en dat je deze kennis kunt toepassen om uitzendkrachten veilig en gezond te laten werken. Een VIL-VCU cursus volgen kan bij IVARBO!

Wanneer een uitzendbureau VCU certificering heeft of wil behalen, is het vereist dat bepaalde medewerkers beschikken over een VIL-VCU diploma. Het is in ieder geval verplicht voor intercedenten en leidinggevenden die personeel leveren aan VCA-gecertificeerde bedrijven. Het gaat het om vaste en tijdelijke medewerkers.

VIL-VCU behandelt dezelfde onderwerpen die bij VOL-VCA aan bod komen, maar dan bekeken vanuit de uitzendorganisatie. VIL-VCU vraagt in vergelijking met VOL-VCA op onderdelen andere en meer specifieke kennis. Zoals inzicht in wetgeving, rollen, taken en verantwoordelijkheden gericht op in- en uitlenen en het bespreken van aandachtspunten voor de uitgeleende medewerker. Om deze reden moet je ook VIL-VCU halen wanneer je al VOL-VCA hebt.

‘IVARBO begeleidt en adviseert u tijdens het hele proces en zorgt dat ook de audit door de certificerende instelling vlekkeloos verloopt.’

Onze werkwijze

Onze aanpak bij certificering VCU bestaat uit de volgende stappen:

01
Nulmeting. We beginnen met het inzichtelijk maken van de bestaande situatie in uw bedrijf. Het resultaat van deze inventarisatie vergelijken we met de VCU-eisen die in de checklist staan. Zo wordt duidelijk wat er voor uw bedrijf gedaan moet worden.
02
Handboek. Als we een helder beeld hebben van uw bedrijf, maken we voor u een overzichtelijk handboek. Hierin komen verschillende onderdelen die nodig zijn om aan te tonen dat u aan de VCU eisen voldoet: een veiligheids- en gezondheidsbeleid, hulpmiddelen om de aanvraag, selectie, instructie, controle en evaluatie van uitzendkrachten uit te voeren, veiligheidsprocedures, (registratie)formulieren, procesbeschrijvingen, et cetera. Allemaal toegespitst op uw bedrijf en de geldende VCU eisen.
03
Interne audit. Vervolgens voert u het VCU-systeem in praktijk uit, binnen minimaal drie maanden. Daarna bekijken we samen of het handboek compleet en duidelijk is. We controleren met name of de werkwijze in het bedrijf overeenkomt met de beschrijving in het handboek. Deze zogenaamde interne audit is een generale repetitie voor de uiteindelijke certificeringsaudit.
04
Certificeringsaudit. Een onafhankelijke, geaccrediteerde instelling controleert of uw systeem aan alle eisen van de VCU voldoet. Zo ja, dan wordt uw bedrijf VCU gecertificeerd en krijgt u het VCU-bedrijfscertificaat.
05
Onderhouden. Om uw organisatie en het veiligheidsmanagement continu te verbeteren, kunnen wij u ook ondersteunen nadat het certificaat is behaald. We doen jaarlijks een interne audit om na te gaan of het systeem nog steeds werkt zoals het volgens de norm zou moeten. Ook bij vraagstukken of knelpunten in uw organisatie kunnen wij u ondersteunen

Onze werkwijze heeft zich bewezen tijdens de honderden certificeringstrajecten die wij begeleidt hebben. Wij zijn de partner in certificering VCU en kunnen u volledig ontzorgen met advies tot aan cursussen. Bent u geïnteresseerd? Wacht dan niet langer en vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Meer weten over wat we voor u kunnen betekenen?

Laat uw telefoonnummer achter en we
nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Het eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Op basis hiervan krijgt u van ons een gedetailleerde offerte.