RI&E

RI&E – Risico Inventarisatie en Evaluatie

Advies bij opstellen RI&E

Een RI&E – Risico Inventarisatie en Evaluatie – is een lijst met alle (veiligheids- en gezondheids) risico’s in een bedrijf en een plan voor het oplossen ervan. Hiermee voorkom je gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen en kunnen medewerkers vertrouwen op een gezonde en veilige werkplek.

De voordelen van een RI&E:

  • Minder ongevallen en verzuim
  • Goede werkomstandigheden
  • Voldoen aan wet- en regelgeving
  • Goed werkgeverschap

Advies nodig?

Het maken van een risico inventarisatie en evaluatie kan best ingewikkeld zijn en behoorlijk wat tijd kosten. Wij helpen je bij het opstellen van een RI&E zodat je alle risico’s en (mogelijke) maatregelen in beeld hebt.

15 jaar ervaring

IVARBO al 15 jaar de beste keuze

Door heel Nederland

Adviseurs in alle provincies

RI&E-risico-inventarisatie-evaluatie-RIE

RI&E betekenis

Een RI&E, oftewel Risico Inventarisatie en Evaluatie, is een risico analyse van alle (veiligheids- en gezondheids) risico’s in een bedrijf en een plan voor het oplossen ervan. In Nederland is elke werkgever verplicht een RI&E op te stellen. Het is sinds 1 januari 1994 opgenomen in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).

De RI&E is een omvangrijk document, het opstellen is grondig karwei dat niet mag worden onderschat. De hele organisatie en alle werkplekken moeten in kaart worden gebracht zodat alle risico’s zijn vastgelegd, omschreven en geëvalueerd. Het doel is een volledige en betrouwbare risico inventarisatie. Dit houdt in: een gedetailleerde omschrijving van het risico, waarom dit risico er is, hoe het kan ontstaan en welke maatregelen worden getroffen om dit risico te beperken. De RI&E is ook een “levend” document, dat voortdurend wijzigt. Er kunnen in de loop der tijd nieuwe risico’s ontstaan of bestaande risico’s veranderen.

Waarom een RI&E?

Een RI&E is de basis voor een veilige en gezonde werkomgeving voor werknemers zonder ongevallen en (werkgerelateerd) verzuim. Het is het startpunt van het arbobeleid in iedere organisatie. In de RI&E ga je na wat er zoal mis kan gaan tijdens het werk en tot welke negatieve effecten dat kan leiden. Denk bijvoorbeeld aan een bouwbedrijf waar medewerkers op hoogte werken, het risico vallen van hoogte is daarbij aanwezig. Als (te) veel gebruik gemaakt wordt van ladders is de kans dat het mis gaat groter dan wanneer een (rol)steiger wordt gebruikt. De RI&E geeft inzicht in de arbeidsrisico’s en op welke wijze deze risico’s kunnen worden verkleind of weggenomen.

Een RI&E is meer dan alleen een wettelijke verplichting; het geeft een werkgever handvatten om goede arbeidsomstandigheden voor werknemers te creeren en verbeteringen aan te brengen. Ook wel goed werkgeverschap genoemd. Bovendien voorkomt het ziekteverzuim en bedrijfsongevallen, met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt een prettig gegeven.

Is een Risico Inventarisatie en Evaluatie verplicht?

Ja, voor iedere werkgever. Het is beschreven in Artikel 5 van de Arbowet. Er staat niet alleen dat een werkgever over een RI&E moet beschikken, maar ook dat er een plan van aanpak is waarin staat aangegeven welke maatregelen genomen worden en binnen welke termijn. Het is ook verplicht dat de risico inventarisatie actueel is, dat wil zeggen dat het wordt aangepast na opgedane ervaring, gewijzigde werkmethoden of werkomstandigheden of de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening. Voorbeelden hiervan zijn: een verbouwing of aanpassing van het bedrijfsgebouw, ingebruikname van een nieuwe productielijn, nieuwe (veiligere) productietechniek in de branche of nieuwe bedrijfsactiviteiten. Heb je als bedrijf geen (actuele) RI&E? Dan kan de Nederlandse Arbeidsinspectie een boete geven (maximaal € 4.500).

Kan ik zelf een risico analyse maken?

Ja, dat kan. Vanuit bekendheid en betrokkenheid is het verstandig om als bedrijf/werkgever zelf een risico inventarisatie op te stellen. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van een (erkend) branche instrument. Het nadeel van het zelf opstellen is dat kennis van wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden vaak ontbreekt en er weinig ervaring is. Hierdoor kunnen risico’s over het hoofd worden gezien of verkeerd ingeschat. Ook kost het relatief meer tijd om zelf een RI&E op te stellen. Bij IVARBO hebben we deskundige adviseurs die vaker met het bijltje gehakt hebben. Voor de boekhouding schakelt u toch ook een boekhouder of accountant in?

Moet ik een RI&E laten toetsen?

Soms niet, vaak wel. Heb je minder dan 25 werknemers in dienst, werken alle werknemers in het bedrijf samen 40 uur of minder én is gebruik gemaakt van een erkend branche instrument? Dan is toetsing niet verplicht. In alle andere gevallen wel. Toetsen is een belangrijke stap, omdat je zo weet of alles juist gedaan is en medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Gebruik het schema van het Steunpunt RI&E om te kijken of je je RI&E wel of niet moet laten toetsen.

Een risico inventarisatie kun je laten toetsen bij IVARBO. De toetsing mag alleen gedaan worden door een gecertificeerde arbodeskundige of de arbodienst. De deskundige beoordeeld of alle risico’s zijn ingevuld en de juiste richtlijnen zijn gebruikt. De deskundige adviseert ook bij het plan van aanpak. Neem contact met ons op om een RI&E te laten toetsen.

Wanneer en hoe vaak actualiseer je een Risico Inventarisatie en Evaluatie?

Als algemene richtlijn raden wij aan om je RI&E jaarlijks te bekijken. Dit betekent niet per se een volledige herziening, maar eerder een evaluatie om te controleren of alle informatie nog steeds klopt. Een herziening doe je in de volgende situaties:

  • Nieuwe apparatuur of technologie: als je nieuwe machines, gereedschappen of technologieën in gebruik neemt, kunnen er nieuwe risico’s ontstaan. Het is belangrijk deze op te nemen. Schaf je bijvoorbeeld voor het eerst een heftruck aan dan ontstaan nieuwe risico’s in het bedrijf zoals omvallen/kantelen, aanrijgevaar en vallende lasten.
  • Gewijzigde werkprocessen: veranderingen in de manier waarop werkzaamheden worden uitgevoerd, kunnen invloed hebben op de veiligheid. Ga je als hoveniersbedrijf bijvoorbeeld niet alleen tuinen aanleggen maar ook de groenvoorziening langs openbare wegen onderhouden dan krijg je te maken met een hoger risico op aanrijgevaar.
  • Veranderingen in wet- en regelgeving: wetten en regels rondom veiligheid op de werkvloer kunnen veranderen. Een actuele RI&E zorgt ervoor dat je altijd aan de nieuwste eisen voldoet. Per 1 juli 2022 geldt bijvoorbeeld een vernieuwd certificatieschema voor arbokerndeskundigen voor het toetsen.
  • Ongevallen of incidenten: als er zich ongevallen of bijna-ongevallen voordoen, is het belangrijk om te onderzoeken wat er is gebeurd en je risico inventarisatie hierop aan te passen om herhaling te voorkomen.

In artikel 5, lid 4 van de Arbeidsomstandighedenwet is verplicht gesteld dat de Risico Inventarisatie & -Evaluatie actueel moet zijn. Is dat niet het geval dan loop je het risico op een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

‘IVARBO stelt een praktijkgerichte RI&E voor uw bedrijf op met een duidelijk plan van aanpak zodat u kunt werken naar een veilige en gezonde werkomgeving.’

Onze werkwijze

Onze aanpak bij het opstellen van een RI&E bestaat uit de volgende stappen:

01
Nulmeting. De eerste stap is inventariseren en doorlichten van de huidige organisatie, het arbobeleid, werkplekken en relevante gegevens (b.v. ongeval- en verzuimcijfers) en documenten. In een afspraak op locatie brengen we in kaart welke risico’s aanwezig zijn en welke maatregelen al worden genomen. Tijdens het bedrijfsbezoek nemen we interviews af en worden werkplekken bekeken.
02
Inventariseren en evalueren. De geïnventariseerde gegevens, informatie en documenten worden geanalyseerd. De aanwezige risico’s in het bedrijf worden vastgelegd in een rapportage. Daarbij wordt aangegeven hoe groot de risico’s zijn. Sommige risico’s dienen direct aangepakt te worden, andere risico’s zijn aanvaardbaar. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Kinney & Wiruth methode.
03
Plan van aanpak. Nadat de rangorde van de risico’s is bepaald, wordt omschreven hoe de risico’s worden aangepakt in het Plan van Aanpak (PvA). In het PvA staan alle maatregelen die worden genomen om de risico’s te beperken. Bij alle maatregelen is aangegeven door wie en wanneer deze wordt genomen.
04
Toetsen. Nadat de RI&E is opgesteld, dient deze doorgaans te worden getoetst. De wet verplicht dat de RI&E door een gecertificeerde kerndeskundige wordt getoetst. Toetsen is niet verplicht als: - alle medewerkers in de organisatie samen 40 uur of minder werken of; - als de organisatie maximaal 25 werknemers (niet aantal fte’s) heeft en er gebruik is gemaakt van een erkend branche-RI&E-instrument.
05
Uitvoeren. De laatste stap is het in praktijk brengen van de uitkomsten van de RI&E en de te nemen maatregelen. Helaas wordt deze laatste stap niet altijd goed uitgevoerd en belandt de RI&E nog wel eens in de kast. IVARBO kan u hierbij ondersteunen met periodieke veiligheidsinspecties door een veiligheidskundige. Tijdens deze inspectie wordt beoordeeld of er veilig en gezond gewerkt wordt en in hoeverre de beheersmaatregelen uit het PvA zijn uitgevoerd. Van de bevindingen wordt een rapportage gemaakt.

IVARBO is gespecialiseerd in het opstellen van een heldere en complete Risico Inventarisatie & -Evaluatie met plan van aanpak. Een document waarmee de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers wordt gewaarborgd. Ook bij het uitvoeren van de RI&E kunnen wij u ondersteunen door middel van veiligheidsinspecties.

Meer weten over wat we voor u kunnen betekenen?

Laat uw telefoonnummer achter en we
nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Het eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Op basis hiervan krijgt u van ons een gedetailleerde offerte.