Ongevalsonderzoek
Advies bij ongevalsonderzoek
Een ongevalsonderzoek helpt om om nieuwe arbeidsongevallen te voorkomen. Het onderzoek geeft antwoord op de vraag hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, de oorzaken en te nemen maatregelen.
De voordelen van ongevalsonderzoek:
Advies nodig?
Het uitvoeren van een ongevalsonderzoek kan best ingewikkeld zijn en behoorlijk wat tijd kosten. Wij kunnen je helpen met het uitvoeren van een onderzoek en stellen een complete en volledige ongevalsrapportage voor je op.
01
Een ongevalsonderzoek vindt zo snel mogelijk na de melding van een arbeidsongeval plaats. De eerste stap is een beeld vormen over de gebeurtenissen. In een afspraak op locatie brengen we ongevalslocatie in kaart. Tijdens het locatiebezoek wordt de ongevalslocatie bekeken en nemen we interviews af. Wij zetten een digitale vragenlijst uit onder de betrokken om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.
02
De geïnventariseerde gegevens, informatie en documenten worden geanalyseerd (TRIPOD methode). Er wordt gekeken naar hoe, waardoor en/of waarom het ongeval kon plaatsvinden. De directe en basisoorzaken van het ongeval worden bepaald en uitgewerkt in een ongevalsrapport of werkgeversrapportage.
03
Op basis van de analyse wordt bepaald wat binnen de organisatie anders moet worden geregeld om een vergelijkbaar ongeval in de toekomst te voorkomen. Bij elke oorzaak wordt een passende maatregel bepaald. De maatregelen worden opgenomen in een verbeterplan dat onderdeel uitmaakt van het ongevalsrapport of werkgeversrapportage.
IVARBO is gespecialiseerd in het opstellen van een ongevalsrapportage of werkgeversrapportage. Een document waarmee de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers wordt gewaarborgd.