Ongevalsonderzoek

Ongevalsonderzoek

Advies bij ongevalsonderzoek

Een ongevalsonderzoek helpt om om nieuwe arbeidsongevallen te voorkomen. Het onderzoek geeft antwoord op de vraag hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, de oorzaken en te nemen maatregelen.

De voordelen van ongevalsonderzoek:

  • Voorkomen van toekomstige ongevallen
  • Verbetering van veiligheidscultuur
  • Voldoen aan wet- en regelgeving
  • Vermindering van kosten

Advies nodig?

Het uitvoeren van een ongevalsonderzoek kan best ingewikkeld zijn en behoorlijk wat tijd kosten. Wij kunnen je helpen met het uitvoeren van een onderzoek en stellen een complete en volledige ongevalsrapportage voor je op.

15 jaar ervaring

IVARBO al 15 jaar de beste keuze

Door heel Nederland

Adviseurs in alle provincies

Wat is een ongevalsonderzoek?

Een ongevalsonderzoek helpt om om nieuwe arbeidsongevallen te voorkomen. De Arbowet verplicht werkgevers om arbeidsongevallen die hebben geleid tot de dood, blijvend letsel of een ziekenhuisopname, direct aan de Nederlandse Arbeidsinspectie te melden.

Er wordt een ongevalsonderzoek ingesteld, vanaf 1 januari 2023 is een werkgever verplicht om zelf onderzoek te doen na een meldingsplichtig arbeidongeval. Bij ongevallen met dodelijke afloop voert de Arbeidsinspectie wel zelf het onderzoek uit. Dat geldt ook voor zaken waarbij het slachtoffer jonger dan achttien jaar is, waarbij een familielied van de werkgever betrokken is of als de historie van een bedrijf daartoe aanleiding geeft. De werkgever kan ook besluiten om bij een niet-meldingsplichtig ongeval een onderzoek in te stellen.

Een ongevalsonderzoek bestaat uit 4 stappen. Stap 1 is het verzamelen van informatie om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Stap 2 is het analyseren van de verzamelde informatie om het begrijpen hoe, waardoor en/of waarom het ongeval kon plaatsvinden; de directe- en basisoorzaken. Stap 3 is een voorstel voor passende maatregelen die de oorzaken wegnemen. Stap 4 is het omzetten van de maatregelen in een verbeterplan zodat er veiliger en gezonder gewerkt wordt in uw bedrijf. Het onderzoek geeft antwoord op uw vragen. Tenminste als het onderzoek door een deskundige expert wordt uitgevoerd.

Wanneer moet een ongevalsonderzoek worden uitgevoerd?

Een werkgever moet een ongevalsonderzoek uitvoeren bij elk arbeidsongeval waarbij:

  • het slachtoffer opgenomen wordt in het ziekenhuis;
  • er sprake is van blijvend letsel;
  • het slachtoffer overleden is aan de gevolgen van het ongeval.

Onder ‘ziekenhuisopname’ valt ook een (dag)opname van slechts enkele uren. Bijvoorbeeld voor een operatie of ingreep door een specialist, (plastisch) chirurg of orthopeed. Onder ‘blijvend letsel’ worden ook chronische lichamelijke en psychische klachten verstaan. Wanneer later pas blijkt dat er sprake is van een ziekenhuisopname of blijvend letsel dan moet de werkgever het ongeval alsnog direct melden zodra dit bekend is.

Lees meer in onze blog over het uitvoeren van een ongevalsonderzoek.

Wie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het ongevalsonderzoek?

De werkgever is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het ongevalsonderzoek. In de meeste gevallen vraagt de Nederlandse Arbeidsinspectie aan de werkgever om zelf onderzoek te doen naar het ongeval. In uitzonderingsgevallen kan de Arbeidsinspectie besluiten om zelf onderzoek te doen, bijvoorbeeld bij een dodelijk ongeval. Het onderzoek door de werkgever kan intern worden uitgevoerd door een preventiemedewerker of een externe deskundige zoals een veiligheidskundige van IVARBO.

Wat zijn de stappen in een ongevalsonderzoek?

De stappen in een ongevalsonderzoek omvatten het verzamelen van informatie, het analyseren van de oorzaak, het opstellen van een rapport, en het implementeren van maatregelen om herhaling te voorkomen.

Welke informatie moet worden verzameld tijdens een ongevalsonderzoek?

Bij een ongevalsonderzoek moet informatie worden verzameld over de omstandigheden van het ongeval, verklaring slachtoffer en getuigen, gebruikte arbeidsmiddelen, instructies en voorlichting en veiligheidsprocedures.

Wat moet er in het ongevalsonderzoeksrapport of werkgeversrapportage staan?

Bij een ongevalsonderzoek moet informatie worden verzameld over de omstandigheden van het ongeval, verklaring slachtoffer en getuigen, gebruikte arbeidsmiddelen, instructies en voorlichting en veiligheidsprocedures. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een handreiking ontwikkeld voor werkgevers die zelf onderzoek doen naar het ongeval. Ook kunnen zij voordat de rapportage en het verbeterplan worden ingediend op zelfinspectie.nl/ongevalsonderzoek controleren of alle stappen uit het ongevalsonderzoek zijn doorlopen.

Onze werkwijze

Onze aanpak bestaat uit de volgende stappen:

01
Een ongevalsonderzoek vindt zo snel mogelijk na de melding van een arbeidsongeval plaats. De eerste stap is een beeld vormen over de gebeurtenissen. In een afspraak op locatie brengen we ongevalslocatie in kaart. Tijdens het locatiebezoek wordt de ongevalslocatie bekeken en nemen we interviews af. Wij zetten een digitale vragenlijst uit onder de betrokken om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.
02
De geïnventariseerde gegevens, informatie en documenten worden geanalyseerd (TRIPOD methode). Er wordt gekeken naar hoe, waardoor en/of waarom het ongeval kon plaatsvinden. De directe en basisoorzaken van het ongeval worden bepaald en uitgewerkt in een ongevalsrapport of werkgeversrapportage.
03
Op basis van de analyse wordt bepaald wat binnen de organisatie anders moet worden geregeld om een vergelijkbaar ongeval in de toekomst te voorkomen. Bij elke oorzaak wordt een passende maatregel bepaald. De maatregelen worden opgenomen in een verbeterplan dat onderdeel uitmaakt van het ongevalsrapport of werkgeversrapportage.

IVARBO is gespecialiseerd in het opstellen van een ongevalsrapportage of werkgeversrapportage. Een document waarmee de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers wordt gewaarborgd.

‘IVARBO stelt een duidelijke ongevalsrapportage of werkgeversrapportage op met een duidelijk verbeterplan zodat u kunt werken naar een veilige en gezonde werkomgeving.’

Meer weten over wat we voor u kunnen betekenen?

Laat uw telefoonnummer achter en we
nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Het eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Op basis hiervan krijgt u van ons een gedetailleerde offerte.