VCA

VCA cursus

Behaal snel een VCA certificaat of diploma

Wil je een VCA diploma halen? Dan zit je bij IVARBO goed, wij zorgen dat jij de VCA Basis, VCA VOL of VIL VCU diploma snel haalt! Met een slagingspercentage van maar liefst 96% sta je binnen de kortste keren met een VCA pasje in je hand.

Cursus boeken?

Wij bieden verschillende mogelijkheden om je VCA-diploma te halen:

 • Klassikale cursus
 • Online cursus (e-learning)
 • Incompany cursus
 • Alleen examen

20+ vestigingen

Gratis VCA-pas

Gratis e-book

Behaal snel een VCA certificaat of diploma

VCA cursus

Met een VCA cursus (VCA Basis, VCA VOL of VIL VCU) leer je de basis van veilig en gezond werken. Er zijn klassikale VCA-opleidingen of e-learnings die worden afgesloten met het maken van een landelijk erkend examen. Het examen wordt afgenomen door een onafhankelijk examenbureau. Bij het succesvol afleggen van het examen ontvang je een VCA certificaat of diploma. Je VCA certificaat kan je in één dag halen en is beschikbaar in verschillende talen. Kijk snel hieronder welke VCA cursus bij jou past.

Kies de VCA cursus die bij jou past

VCA keuzehulp

Er zijn verschillende mogelijkheden om je VCA diploma te halen. Met onze keuzehulp VCA helpen wij je in een paar klikken om de juiste keuze te maken. Begin met klikken om je in te schrijven voor een VCA cursus bij jou in de buurt!

Kies je cursus type

VCA Basis

Voor uitvoerende medewerkers

VCA VOL

Voor ZZP’ers en leidinggevenden

VCA VIL

Voor intercedenten

BHV Basis

BHV Herhaling

Kies je lesmethode

Klassikaal (meest gekozen)

 • Met examen, tijden 08.00 – 17.00 uur
 • Inclusief digitaal cursusboek & lunch
 • Vanaf €199

Online examen

 • E-learning met examen op locatie van 16.00 – 17.00 uur
 • Thuis voorbereiden
 • Vanaf €160

Alleen examen

 • Alleen examen op locatie
 • Van 16.00 – 17.00 uur
 • Vanaf €95

Kies je locatie

Geen voorkeur

Alkmaar

Amsterdam

Arnhem

Bodegraven

Den Haag

Drachten

Eindhoven

Utrecht

Meer locaties

Almere

Amersfoort

Apeldoorn

Bergen op Zoom

Beverwijk

Borger

Breda

Deurningen

Diemen

Geldermalsen

Genemuiden

Geleen

Goes

Horst

Lichtenvoorde

Rotterdam

Sneek

Ten Boer

Veghel Zijtaart

Waalwijk

Zuidoostbeemster

< >
 • Zo
 • Ma
 • Di
 • Wo
 • Do
 • Vr
 • Za

  VCA cursus voor 8 of meer deelnemers?

  Kies dan voor een VCA incompany cursus op je eigen locatie!

  Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

  Wat is een VCA cursus?

  De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Bij een VCA cursus leer je veilig werken en hoe je bedrijfsongevallen en verzuim voorkomt. Je hebt op steeds meer werkplekken een VCA certificaat of diploma nodig voordat je aan de slag mag. Vaak gaat het om risicovolle werkplekken, waarbij de kans op een ongeluk groter is, denk aan een bouwplaats of industrieel bedrijf. Heb je een VCA certificaat, dan laat je daarmee zien dat je weet hoe je verantwoord met risico’s omgaat en dat je ziet wanneer een situatie (on)veilig is.

  Wat is het programma van de VCA cursus?

  Het programma van een cursus is als volgt:

  08.30 – 12.00    Cursus ochtenddeel
  12.00 – 12.30    Lunch
  12.30 – 16.00    Cursus middagdeel
  16.30 – 17.30     VCA examen door examenbureau

  Klassikale VCA cursus

  Bij de 1-daagse klassikale VCA cursus volg je op één van onze locaties onder begeleiding van een deskundige docent. De klassikale VCA cursussen worden in één dag gegeven. Aan het eind van de middag vindt het VCA examen plaats.

  E-learning VCA

  Je kunt je ook voorbereiden voor je VCA examen via een cursus via het internet. Je krijgt toegang tot een online applicatie met meerdere modules, oefenvragen, naslag, voorbeeldexamens en extra documenten zoals een begrippenlijst en afkortingenlijst. Thuis of op je werk bereid je je voor wanneer jij wilt. Het is niet mogelijk om het VCA examen online te doen. Je doet het examen altijd op een van onze officiële examenlocaties.

  VCA los examen

  Je kunt jezelf voorbereiden voor het VCA examen met behulp van ons duidelijke VCA (digitale) cursusboek. Leg het VCA examen af op een van onze examenlocaties door heel Nederland en haal je VCA diploma.

  Welke onderwerpen worden behandeld tijdens een VCA cursus?

  De VCA cursus is praktijkgericht en behandelt tal van situaties die op het werk kunnen voorkomen. De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de cursus:

  • Wetgeving
  • Gevaren, Risico’s en preventie
  • Ongevallen: Oorzaak en preventie
  • Veiligheidsgedrag
  • Taken, rechten, plichten en overleg
  • Procedures en instructies, signalering
  • Voorbereiding op noodsituaties
  • Gevaarlijke stoffen
  • Brand en explosie
  • Arbeidsmiddelen
  • Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
  • Elektriciteit en straling
  • Ergonomische werkplek
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen

  Wat is het verschil tussen VCA Basis, VCA VOL en VIL-VCU?

  VCA Basis is gericht op operationele medewerkers van een bedrijf. VCA VOL is gericht op operationeel leidinggevenden en ZZP’ers. VCU-VIL is gericht op intercedenten en leidinggevenden in de uitzendbranche om de kennis over basisveiligheid bij te brengen.

  Heb ik VCA Basis of VCA VOL nodig?

  Voor uitvoerende medewerkers die geen leiding geven is er de VCA Basis (B-VCA), denk bijvoorbeeld aan een metselaar, timmerman, stukadoor, installatiemedewerker. Voor medewerkers met een leidinggevende of aansturende functie zoals een uitvoerder of teamleider of ZZP’ers is er de VCA VOL. Inhoudelijk zijn de VCA Basis en VCA VOL cursus grotendeels hetzelfde. Medewerkers met een leidinggevende functie hebben alleen andere verantwoordelijkheden dan uitvoerende medewerkers. Een leidinggevende heeft niet alleen verantwoordelijk over zichzelf, maar ook verantwoordelijk over de veiligheid van het team. De VCA VOL gaat daar dieper op in.

  Hoe kan ik mij voorbereiden op het VCA examen?

  Als u bij ons een klassikale VCA cursus volgt, geeft onze docent uitleg en neemt u mee door de lesstof. Daarnaast ontvangt u altijd een digitaal lesboek, wat u voorafgaand door kunt nemen, of u bestelt een hardcopy cursusboek welke u wordt toegestuurd.

  Onze e-learning is te zien als een zelfstudie. Hierbij ontvangt u een VCA e-learning, welke u dient te doorlopen voordat u deelneemt aan het VCA examen.

  Als extra voorbereiding kunt u één of meerdere proefexamens doen. U kunt bij ons een bundel proefexamens bestellen. Deze zijn vergelijkbaar met het echte VCA-examen.

  Hoe lang is een VCA diploma geldig?

  10 jaar. Daarna moet u weer opnieuw examen doen. In het Centraal Diploma Register (www.cdr.ssvv.nl) kunt u de geldigheidsduur van uw diploma inzien. Let wel op dat uw diploma alleen geldig is als deze in het Centraal Diploma Register staat geregistreerd.

  Is een VCA cursus standaard inclusief examen?

  Wanneer u bij ons een VCA cursus volgt, is het examen hier standaard bij inbegrepen. Dit geldt voor zowel de klassikale cursus als de e-learning.

  Is een VCA cursus wettelijke verplicht?

  Een VCA cursus is niet letterlijk opgenomen in de wet- en regelgeving. Wel staat er in de Arbowet een artikel over voorlichting en onderricht. De onderwerpen die in de VCA cursus aan bod komen, zijn wel afkomstig uit wet- en regelgeving.

  Ons team staat voor u klaar
  Veelgestelde vragen

  Algemeen

  Waarom een VCA diploma halen?

  Met het VCA diploma kunt u aantonen dat u beschikt over de basiskennis van veilig en gezond werken. Dit houdt in dat u zich bewust bent van de gevaren in de directe omgeving voor uzelf en anderen. Het VCA diploma voorziet u van de kennis, inzichten en vaardigheden die nodig zijn om veilig en gezond te kunnen (blijven) werken. Daarnaast ontvangt u ook voorlichting en instructies over risico’s op de werkvloer en over maatregelen om deze risico’s te voorkomen.

  Voor wie is een VCA cursus bedoeld?

  De VCA cursus is bedoeld voor iedereen die werkt in een risicovolle omgeving of risicovol werk doet. Daarnaast is de VCA cursus verplicht voor iedereen die werkt bij een VCA-gecertificeerd bedrijf, zowel voor vaste als tijdelijke medewerkers (inclusief ZZP’ers en stagiairs).

  Moet ik eerst VCA Basis halen om VCA VOL te kunnen halen?

  Nee, u hoeft niet eerst VCA Basis te halen.

  In welke landen is VCA geldig?

  Een VCA diploma is, buiten Nederland, ook geaccepteerd in Duitsland, Zwitserland, België en Oostenrijk. Bij werkzaamheden in andere dan deze genoemde landen, dient u rekening te houden met andere voorschriften en wet- en regelgevingen.

  Cursus

  Is een cursusboek inbegrepen bij de cursus?

  Bij de VCA cursus zit standaard een digitaal cursusboek. Mocht u graag een hardcopy cursusboek willen, kunt u deze bestellen bij het inschrijven voor de cursus.

  Is een lunch inbegrepen bij de VCA cursus?

  Wanneer u een klassikale VCA cursus bij ons volgt, is er altijd een lunch inbegrepen.

  Telt een VCA cursus mee voor mijn Code95?

  Ja, u kunt uw VCA cursus mee laten tellen voor uw nascholing Code95.

  Is de cursus ook beschikbaar in een andere taal?

  De cursus is in verschillende talen te volgen. Mocht u de gewenste taal er niet tussen zien staan, kunt u altijd contact met ons opnemen.

  Examen

  Uit hoeveel vragen bestaat het VCA examen?

  Het aantal vragen dat u moet beantwoorden hangt af van het type examen:

  • VCA Basis: 40 meerkeuzevragen
  • VCA VOL: 70 meerkeuzevragen
  • VCU VIL: 70 meerkeuzevragen

  Hoeveel vragen moet ik goed beantwoorden om te slagen voor het VCA examen?

  Om voor het VCA examen te slagen, dient u minstens 64,5% van het totaal aantal punten te behalen. Het aantal vragen dat u hiervoor juist dient te beantwoorden, is niet exact te benoemen. Dit komt omdat het examen bestaat uit verschillende vraag- en antwoord vormen. Dat zorgt ervoor dat sommige vragen meerdere correcte antwoorden kunnen hebben, waardoor u een vraag ook deels goed kunt beantwoorden en maar een deel van de punten krijgt.

  Wanneer krijg ik te horen of ik geslaagd ben?

  Direct na het examen krijgt u te zien of u bent geslaagd. Het fysieke diploma ontvangt u vervolgens op het door u opgegeven adres. Na vijf werkdagen kunt u in het Centraal Diploma Register (CDR) (www.cdr.ssvv.nl) uw VCA diploma en de geldigheid hiervan zien.

  Ik ben gezakt voor mijn examen. Kan ik een herexamen doen?

  Wanneer u bent gezakt voor het VCA-examen, is dat natuurlijk erg vervelend. Maar u kunt zich gewoon opnieuw inschrijven voor een nieuw examen.

  Heb ik een legitimatie nodig om deel te kunnen nemen aan het examen?

  Om deel te kunnen nemen aan het examen, dient u een geldig legitimatiebewijs te laten zien. Kunt u geen geldig legitimatiebewijs tonen, dan is deelname aan het examen uitgesloten. De volgende documenten vallen onder een geldig legitimatiebewijs: paspoort, Nederlandse Identiteitskaart, Nederlands rijbewijs, ID-kaart of paspoort uit een EER-land of Nederlands vreemdelingendocument. Een kopie van één van deze documenten wordt niet als geldig legitimatiebewijs gezien.

  Ik ben dyslectisch of heb moeite met begrijpend lezen. Kan ik examen doen?

  Bij het VCA Basis examen zijn voorleesexamens beschikbaar, u kunt dan gewoon examen doen. Het VCA VOL examen is alleen beschikbaar als een verlengd examen met extra tijd, alleen zijn hier voorwaarden aan verbonden. Mocht u hier meer informatie over willen, kunt u contact met ons opnemen.

  Zijn er ook examens beschikbaar in een andere taal?

  De examens zijn ook beschikbaar in andere talen (zoals Engels, Pools, Oekraïens e.a.). Mocht u examen in een andere taal willen doen, kunt u contact met ons opnemen over de mogelijkheden.

  Diploma

  Waar kan ik vinden of mijn VCA diploma nog geldig is?

  Via het Centraal Diploma Register (www.cdr.ssvv.nl) kunt u zien tot wanneer uw diploma geldig is.

  Wat moet ik doen als ik mijn VCA diploma of VCA pasje kwijt ben?

  Uw diploma kunt u altijd zelf inzien via www.cdr.ssvv.nl. Hier kunt u ook altijd zien tot wanneer uw VCA diploma nog geldig is en wanneer u opnieuw examen zou moeten doen.

  Uw VCA pasje is geen officieel bewijs, dat is het diploma. Mocht u het examen via ons behaald hebben en uw VCA pasje kwijt zijn, kunt u contact met ons opnemen voor een nieuw pasje.

  Inschrijven

  Hoe schrijf ik mij in voor een VCA cursus?

  U kunt zich inschrijven voor een VCA Basis cursus of een VCA VOL cursus. Mocht u problemen hebben met uw inschrijving, kunt u altijd contact met ons opnemen.

  Krijg ik een bevestiging van mijn inschrijving?

  U ontvangt van ons altijd een bevestiging van uw inschrijving per mail met de benodigde informatie.

  Is de VCA cursus ook voor particulieren?

  Ja, de VCA cursussen en examens zijn voor zowel bedrijven en zelfstandig ondernemers, als particulieren.

  Meer weten over wat we voor u kunnen betekenen?

  Laat uw telefoonnummer achter en we
  nemen zo snel mogelijk contact met u op:

  Het eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Op basis hiervan krijgt u van ons een gedetailleerde offerte.