VCA

VCA cursus

Volg snel een VCA cursus en behaal je diploma!

Wil je de VCA cursus doen? Dan zit je bij IVARBO goed, met onze VCA cursus (Basis, VOL of VIL VCU) is je diploma binnen handbereik!

Met een slagingspercentage van maar liefst 96% sta je binnen de kortste keren met een VCA pasje in je hand.

VCA cursus boeken?

Kies voor IVARBO en ontdek waarom wij dé vertrouwde keuze zijn voor je VCA cursus:

  • Slagingspercentage 96%
  • Al 15 jaar de beste keuze
  • Ruim 22.500 gingen je voor
  • 8,6 beoordeling

20+ vestigingen

Gratis VCA-pas

Gratis e-book

Bij IVARBO ben je aan het juist adres voor VCA cursussen. Bij ons leer je de basis van veilig en gezond werken. Je VCA halen (VCA Basis, VCA VOL of VIL VCU) doe je met een klassikale cursus of e-learning die beide worden afgesloten met het maken van een landelijk erkend VCA examen. Bij het succesvol afleggen van het examen ontvang je een VCA certificaat of diploma. Je certificaat kan je in één dag halen en is beschikbaar in verschillende talen. Kijk snel hieronder welke VCA cursus bij jou past.

VCA betekenis uitgelegd

De VCA betekenis uitleggen begint bij de afkorting VCA, dat staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. De cursus VCA draait om veilig werken en is bedacht voor een veilige en gezonde werkplek zonder ongevallen en verzuim. Juist op plekken waar de kans op een ongeval groter is zoals een bouwplaats of industrieel bedrijf.

Veilig werken en dus VCA, heeft veel te maken met bewust zijn van gevaren op de werkvloer en weten hoe je met die gevaren omgaat. Daarom leer je tijdens een VCA cursus alles wat je moet weten over veilig en gezond werken. Om te meten of je over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt doet iedereen een VCA examen.

Met voldoende goed beantwoorde vragen krijg je het VCA certificaat voor een periode van 10 jaar. Het geeft je toegang tot veel bouwplaatsen en industriële bedrijven en laat je zien dat je on(veilige) situaties herkent en weet hoe je er verantwoord mee omgaat.

VCA cursus certificaat
VCA-register-check-certificaat-cursus

VCA register

In het landelijk VCA register controleer je of iemand een geldig VCA certificaat heeft. Je weet pas zeker of een certificaat geldig is, als je de VCA check hebt gedaan in het VCA register. Je kunt een persoon opzoeken door middel van een achternaam en geboortedatum of het diplomanummer. Vervolgens zie je onder andere het diplomanummer en de verloopdatum van het diploma.

Alle VCA diploma’s worden in de databank van het VCA register geregistreerd. Alleen diploma’s die zijn verstrekt door erkende examenbureau’s worden geregistreerd in het register. Buitenlandse diploma’s en gelijkwaardige diploma’s staan niet in het CDR. Wel is er een koppeling met het Belgische CDR om de zoekresultaten te kunnen combineren.

Het opvragen van een VCA diploma in het VCA register is heel eenvoudig. Doe de VCA check!

Wat leer je tijdens een cursus VCA?

Een cursus VCA is de basis voor veilig en gezond werken en daar leer je dus ook alles over. De cursus start om 08.00 uur en om 16.00 uur start het examen. Je krijgt tijdens deze dag van onze docent uitleg over belangrijke wet- en regelgeving zoals de Arbowet en het Arbobesluit. Het herkennen van gevaren en risico’s wordt ook behandeld, een uitleg over de Risico- Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) mag daarbij niet ontbreken.

  • Naast herkennen komt ook het nemen van de juiste maatregelen (volgens de arbeidshygiënische strategie) om het risico te verminderen aan de orde tijdens de cursus. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van een rolsteiger, dakrandbeveiliging, procedures, instructies en persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Tijdens de cursus worden ook andere onderwerpen behandeld zoals; risicovolle werkzaamheden, ongevallen (voorkomen van), gevaarlijke stoffen, arbeidsmiddelen, brand en explosie, elektriciteit en straling, ergonomie en voorbereiding op noodsituaties.
  • In de cursus behandelen we ook communicatie en samenwerking. Je leert hoe je duidelijke en begrijpelijke veiligheidsinstructies kunt geven en ontvangen en hoe je omgaat met feedback (geven en krijgen).
  • Samenwerking en teamwerk zijn ook onlosmakelijk verbonden met veiligheid. Je leert dan ook hoe je de rollen en verantwoordelijkheden binnen een team duidelijk kunt definiëren om verwarring en fouten te voorkomen.

Hoe kan ik mij voorbereiden op het examen?

Er zijn hoofdzakelijk drie manieren om je goed voor te bereiden op het examen:

  1. Een cursus VCA
  2. Het digitale lesboek
  3. Het oefenexamen VCA

Het kan per persoon verschillen welke methode(n) het beste bij je past. De een leest het lesboek door, doet een VCA proefexamen en is klaar voor het examen, de ander is meer gebaat bij een cursus waarin uitleg wordt gegeven.

In het algemeen is het volgen van een cursus VCA de beste manier om je voor te bereiden op het examen. Tijdens de ééndaagse VCA cursus geeft onze docent je een duidelijke uitleg waardoor je op de hoogte bent van de regels en voorschriften op het gebied van veilig en gezond werken. Er is ruimte om vragen te stellen als iets niet duidelijk is en even dieper in te gaan op een onderwerp.

Een andere manier is een zelfstudie waarbij je gebruik maakt van een digitaal lesboek en proefexamen VCA om je voor te bereiden. In het lesboek staat alle theoretische kennis die nodig is voor het VCA examen. Per hoofdstuk zijn oefenvragen opgenomen om te controleren of je de lesstof begrepen hebt. Zelfstudie heeft voordelen, het is flexibel, je kunt leren wanneer het jou uitkomt, in je eigen tempo en op je eigen plek.

Met een VCA proefexamen kun je het echte examen simuleren. Je krijgt na afloop een terugkoppeling op de antwoorden waardoor je kunt zien waar je nog kunt verbeteren en oefenen tijdens een VCA Cursus.

Benieuwd naar meer examentips voor het behalen van je VCA? Lees dan ons blog over de VCA Examentips.

Gratis VCA proefexamen

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het VCA examen kun je een VCA proefexamen maken. Het oefenexamen VCA geeft je een idee van de vragen die tijdens het echte examen gesteld worden. Het geeft je inzicht in je zwakke en sterke punten en kun je erichter studeren en oefenen op de onderwerpen waar je minder goed in bent.

Wij hebben een gratis VCA proefexamen (let op: gemaakt met de oude eind- en toetstermen) en een bundel van 5 oefenexamens VCA tegen een kleine vergoeding. Maak gebruik van ons VCA proefexamen en bereid je voor op het VCA examen. Een gratis oefenexamen VCA doe je hier.

Hoe je VCA halen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je VCA diploma te halen op één van onze vele locaties zoals Alkmaar, Almere, Amsterdam, Arnhem, Beverwijk, Eindhoven, Rotterdam of Utrecht.

Met onze keuzehulp VCA helpen wij je in een paar klikken om de juiste keuze te maken. Begin met klikken om je in te schrijven voor een VCA cursus bij jou in de buurt!

Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het behalen van je VCA diploma? Ontdek ons blog met daarin een stap voor stap gids naar jouw VCA diploma.

VCA cursus voor 8 of meer deelnemers?

Kies dan voor een VCA incompany cursus op je eigen locatie!

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Kies je cursus type

VCA Basis

Voor uitvoerende medewerkers

VCA VOL

Voor ZZP’ers en leidinggevenden

VCU VIL

Voor intercedenten

BHV Basis

BHV Herhaling

Kies je lesmethode

Klassikaal (meest gekozen)

  • Met examen
  • Inclusief digitaal cursusboek & lunch

E-learning en examen

  • E-learning met examen op locatie
  • Thuis voorbereiden

Alleen examen

  • Alleen examen op locatie
  • Datum en tijdstip naar keuze

Kies je locatie

Geen voorkeur

Alkmaar

Amsterdam

Arnhem

Bodegraven

Den Haag

Drachten

Eindhoven

Utrecht

Meer locaties

Almere

Amersfoort

Apeldoorn

Assen

Bergen op Zoom

Beverwijk

Borger

Breda

Deurningen

Diemen

Geldermalsen

Genemuiden

Geldrop

Geleen

Goes

Horst

Lichtenvoorde

Rotterdam

Sneek

Ten Boer

Veghel Zijtaart

Waalwijk

Zuidoostbeemster

< >
  • Zo
  • Ma
  • Di
  • Wo
  • Do
  • Vr
  • Za

    Veelgestelde vragen VCA cursus

    VCA Alkmaar

    Onze VCA locaties

    IVARBO biedt VCA cursussen aan op verschillende locaties verspreid over het land. Hierdoor is er altijd een opleidingscentrum bij u in de buurt. Onze faciliteiten zijn goed ingericht en voorzien van alle benodigdheden voor een praktijkgerichte en effectieve cursus VCA.

    VCA Cursus

    Is een cursusboek inbegrepen bij de cursus?

    Bij de VCA cursus zit standaard een digitaal cursusboek. Mocht u graag een hardcopy cursusboek willen, kunt u deze bestellen bij het inschrijven voor de cursus.

    Is een lunch inbegrepen bij de cursus?

    Wanneer u een klassikale cursus bij ons volgt, is er altijd een lunch inbegrepen.

    Telt een cursus VCA mee voor mijn Code95?

    Ja, u kunt uw VCA cursus mee laten tellen voor uw nascholing Code95.

    Is de cursus ook beschikbaar in een andere taal?

    De cursus is in verschillende talen te volgen. Mocht u de gewenste taal er niet tussen zien staan, kunt u altijd contact met ons opnemen.

    Inschrijven VCA

    Hoe schrijf ik mij in voor een VCA cursus?

    U kunt zich inschrijven voor een VCA Basis cursus of een VCA VOL cursus. Mocht u problemen hebben met uw inschrijving, kunt u altijd contact met ons opnemen.

    Krijg ik een bevestiging van mijn inschrijving?

    U ontvangt van ons altijd een bevestiging van uw inschrijving per mail met de benodigde informatie.

    Zijn de VCA cursussen ook voor particulieren?

    Ja, de VCA cursussen en examens zijn voor zowel bedrijven en zelfstandig ondernemers, als particulieren.

    VCA Certificaat

    Waar kan ik vinden of mijn VCA diploma nog geldig is?

    Via het Centraal Diploma Register (www.cdr.ssvv.nl) kunt u zien tot wanneer uw diploma geldig is.

    Wat moet ik doen als ik mijn VCA diploma of VCA pasje kwijt ben?

    Uw diploma kunt u altijd zelf inzien via www.cdr.ssvv.nl. Hier kunt u ook altijd zien tot wanneer uw VCA diploma nog geldig is en wanneer u opnieuw examen zou moeten doen.

    Uw VCA pasje is geen officieel bewijs, dat is het diploma. Mocht u het examen via ons behaald hebben en uw VCA pasje kwijt zijn, kunt u contact met ons opnemen voor een nieuw pasje.

    In welke landen is VCA geldig?

    Een VCA diploma is, buiten Nederland, ook geaccepteerd in Duitsland, Zwitserland, België en Oostenrijk. Bij werkzaamheden in andere dan deze genoemde landen, dient u rekening te houden met andere voorschriften en wet- en regelgevingen.

    VCA Examen

    Is een cursus standaard inclusief examen?

    Wanneer u bij ons een cursus VCA volgt, is het examen hier standaard bij inbegrepen. Dit geldt voor zowel de klassikale cursus als de e-learning.

    Uit hoeveel vragen bestaat het VCA examen?

    Het aantal vragen dat u moet beantwoorden hangt af van het type examen:

    • VCA Basis: 40 meerkeuzevragen
    • VCA VOL: 70 meerkeuzevragen
    • VCU VIL: 70 meerkeuzevragen

    Hoeveel vragen moet ik goed beantwoorden om te slagen voor het examen VCA?

    Om voor het VCA examen te slagen, dient u minstens 64,5% van het totaal aantal punten te behalen. Het aantal vragen dat u hiervoor juist dient te beantwoorden, is niet exact te benoemen. Dit komt omdat het examen bestaat uit verschillende vraag- en antwoord vormen. Dat zorgt ervoor dat sommige vragen meerdere correcte antwoorden kunnen hebben, waardoor u een vraag ook deels goed kunt beantwoorden en maar een deel van de punten krijgt.

    Wanneer krijg ik te horen of ik geslaagd ben?

    Direct na het examen krijgt u te zien of u bent geslaagd. Het fysieke diploma ontvangt u vervolgens op het door u opgegeven adres. Na vijf werkdagen kunt u in het Centraal Diploma Register (CDR) (www.cdr.ssvv.nl) uw VCA diploma en de geldigheid hiervan zien.

    Ik ben gezakt voor mijn examen VCA. Kan ik een herexamen doen?

    Wanneer u bent gezakt voor het VCA examen, is dat natuurlijk erg vervelend. Maar u kunt zich gewoon opnieuw inschrijven voor een nieuw examen.

    Heb ik een legitimatie nodig om deel te kunnen nemen aan het VCA examen?

    Om deel te kunnen nemen aan het examen, dient u een geldig legitimatiebewijs te laten zien. Kunt u geen geldig legitimatiebewijs tonen, dan is deelname aan het examen uitgesloten. De volgende documenten vallen onder een geldig legitimatiebewijs: paspoort, Nederlandse Identiteitskaart, Nederlands rijbewijs, ID-kaart of paspoort uit een EER-land of Nederlands vreemdelingendocument. Een kopie van één van deze documenten wordt niet als geldig legitimatiebewijs gezien.

    Ik ben dyslectisch of heb moeite met begrijpend lezen. Kan ik examen doen?

    Bij het VCA Basis examen zijn voorleesexamens beschikbaar, u kunt dan gewoon examen doen. Het VCA VOL examen is alleen beschikbaar als een verlengd examen met extra tijd, alleen zijn hier voorwaarden aan verbonden. Mocht u hier meer informatie over willen, kunt u contact met ons opnemen.

    Zijn er ook examens beschikbaar in een andere taal?

    De examens zijn ook beschikbaar in andere talen (zoals Engels, Pools, Oekraïens e.a.). Mocht u examen in een andere taal willen doen, kunt u contact met ons opnemen over de mogelijkheden.

    Relevante artikelen VCA cursus

    Kom alles te weten over de VCA cursus

    Meer weten over wat we voor u kunnen betekenen?

    Laat uw telefoonnummer achter en we
    nemen zo snel mogelijk contact met u op:

    Het eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Op basis hiervan krijgt u van ons een gedetailleerde offerte.